Camper Greece Tour Plan 2

 

TURPLAN 4

Kreta Bobiltur

Georgioupoli - Rethymnon - Heraklion-Knosos - Hersonisos - Malia - Lasithi Plateau - Aghios Nicholas - Elounda - Vai - Ierapetra - Phaistos - Matala - Prevelis kloster - Paleohora - Elafonissos - Hania


Kreta er med god grunn kjent som et feriemål. Bortsett fra solen er det store naturvariasjoner med grønne fjell i vest i kontrast til det tørrere øst, alt omgitt av flotte strender. I tillegg til dette finner man beviset på en dramatisk historie tilbake til minoene, de gamle grekerne og romerne, venetianerne og de ottomanske tyrkere. Du har en øy full av interessante opplevelser, som er en glede å reise rundt i. Det gode veinettet gir deg sjansen til å se alle Kretas største severdigheter på relativt kort tid og samtidig få en smak av den særegne kulturen i fjellandsbyene.

Vi har utarbeidet følgende turforslag for bobiler. Den totale distansen er på ca. 900 km, men selvsagt vil alle bli fristet til å gjøre avsporinger. Den lengste turen tar ca. to og en halv time, og hele turen kan lett gjøres på to uker.

Som utgangspunkt har vi valgt flyplassen i Chania, som er i nærheten av fergehavnen i Souda Bay på den nordvestlige delen av øya. Når man drar østover på nordkystens motorvei, er ditt første stopp Georgioupoli, en landsby som har utviklet seg til et stort feriested. En av de lengste strendene på Kreta starter her og fortsetter østover i mange kilometer. Det er et ideelt sted for å nyte en svømmetur - og parkeringen er gratis! I utkanten av Georgioupoli, over en elv, ligger stranden Kalivaki - en av de få strendene på nordsiden av Kreta hvor du kan svømme i rolig sjø selv på de mest forblåste dagene. De høye trærne rundt parkeringsplassen gir skygge, og overnatting på parkeringsplassen er tillatt.

Rethymnon med sin vakre, gamle venetianske havn er den neste byen langs den nordlige motorveien. Stedet inkluderer slottet og innsjøen Kournas, den eneste ferskvannsinnsjøen på Kreta, som også er en havn for fugleliv. Parkering og overnatting er tillatt på kommunens parkeringsplass i marinaen i Rethymnon. Den ligger rett ved siden av stranden, flott på dagtid og nær nok til å ha glede av nattelivet i den gamle bydelen. (Et alternativ er Elizabeth leiren på stranden ca 5 km øst for innsjøen.)

Reiser man østover, kan du ta en kort avstikker til det fascinerende, bysantinske klosteret Arkadiou. Heraklion er hovedstaden og Kretas kommersielle sentrum. Herfra kan du besøke Knossos med sitt enestående minoiske palass samt den berømte labyrinten til Minotauros. Det er parkering nær sentrum av Herakleion og ved det arkeologiske museet, som er den største på øya og absolutt verdt et besøk.

En kort vei østover ved Gournes ligger Kreta Akvarium, som gir deg en flott opplevelse av livet under bølgene i Middelhavet. Du kan stoppe for en natt på «Creta Camping» i Gournes. Noen få kilometer videre ligger Hersonisos, som er berømt for sitt natteliv. Her er det et lite campingvognstopp merket «Caravan Camping», men med bare få plasser for bobiler. Videre langs kystveien kommer du til Malia med sitt fabelaktige, arkeologiske område, som ligger like etter kystlandsbyen Sissi med sin sjarmerende havn. («Camping Sissi» er i nærheten.)

Hvis du ikke er interessert i disse turistområdene, kan du unngå dem og ta en avstikker opp til Lasithi Plateau og besøke noen tradisjonelle kretiske landsbyer. Det er nok av hyggelige spaserturer rundt dette platået, som har et hav av vindmøller. Dictaenes hule er fascinerende og en av de største og viktigste i Hellas, aktet i antikken som Zevs fødested. Det er også parkeringsplasser som er tilgjengelige for overnatting der. Fortsetter du østover, kommer du til den pittoreske, lille byen Agios Nicholas, som er bygget rundt en liten bukt, hvor det er tillatt å overnatte på marinaens parkeringsplass.

Ved å ta en liten avstikker nord kan du se Elounda med sine luksushoteller og landsbyen Plaka, hvor det er tillatt å overnatte gratis på parkeringsplassen nord for landsbyen ved sjøen. Herfra kan du ta en liten båt for å besøke den berømte øya Spinolonga på motsatt side, der du kan besøke det venetianske slottet og den tidligere spedalske kolonien. Hele området ligger i en beskyttet bukt, slik at sjøen alltid er herlig å bade i..

Herfra begynner du din tur til den østlige siden av Kreta. Du kan besøke Sitea og slottet Kazarma for deretter å rusle rundt i de trange gatene før du tar et måltid på en av fisketavernaene på strandpromenaden. En smal, vindfull vei tar deg til Vai, en av de svært få naturlige palmetreplantasjene i Europa. I dag er dette et beskyttet område, men du har lov til å gå langs utpekte stier og svømme i bukta. Litt lenger sør er Kouromenos stranden, hvor overnattinger er tillatt (i nærheten av en gammel bygning på sørsiden). I nærheten ligger klosteret Toplou og det arkeologiske området Itanos. Om lag to hundre meter nord for landsbyen er det en vakker strand hvor du kan slappe av uten noen moderne bygninger (og svært få turister!) i sikte.

Din neste destinasjon er sørkysten hvor den libyske sjøen har det klareste vannet du noensinne har sett. Her er det høye klipper med mange grotter og utallige små steinete holmer ikke langt fra land. Dette området er ideelt for snorkling eller dykking på grunn av den rolige sjøen, som ofte er ganske kjølig på grunn av vanndybden tett ved land. Den eneste byen langs hele denne kysten er Ierapetra: «Camping Koutsounari» ligger på Koutsounari stranden rett før Ierapetra.

Etter Ierapetra forlater den sørlige motorveien kysten og går gjennom furuskog, der det er verdt å stoppe i Viannos, en tradisjonell kretisk landsby. Videre framover vil du befinne deg i det mest landbruksutviklede område på Kreta, Messara. Like ved veien etter landsbyen Agia Deka ligger også det arkeologiske området Gortyn. I romertiden var Gortyn hovedstaden til Kreta og Libya. Kort tid etter at du kommer til Phaistos, som er den nest mest berømte minoiske området, og deretter til Matala. Dette var en viktig havn helt fra minoisk tid og fram til den romerske perioden. Stedet ble berømt i 1960-årene da det ble "oppdaget" av hippier, som bodde i den romerske kirkegården som var gravd ut i klippene. Noen av kunstverkene som ble laget av disse besøkende kan fortsatt bli sett. På motsatte ende av stranden er det en liten turistlandsby som forsøker å holde i liv i atmosfæren fra disse tider. Camping Matala befinner seg på motsatt side av den brede sandstranden. Til tross for at det er et turistområde, er stranden så ren at Matala fortsatt føles "naturlig".

Noen få kilometer nord for Matala ligger den lange stranden på Kommos, som også var en havn i antikken. Siden det ikke er noen hoteller eller andre bygninger der, kan du nyte et fantastisk opphold der rett ved siden av havet. (Denne stranden er en beskyttet yngleplass for havskilpadder. Derfor er overnatting ikke tillatt.)

Fortsetter du vestover, kommer du til landsbyen Aghia Galini. «Camping Aghia Galini» ligger ca 2 km mot øst: Alternativt kan du ta veien til Rethymon, men snu mot Sachtouria underveis til Aghios Pavlos, en liten kystlandsby. Omlag 1 km før veien slutter, tar du til høyre, og etter ca 100 m vil du se et stort, flatt område der du kan overnatte. Dette er et ideelt sted for strand- elskere som kan besøke sandstrendene rett nedenfor.

Hvis du går tilbake til veien mot Rethymnon, snur du til venstre i krysset for Plakia og Prevelis klosteret. Dette fører deg til Kourtaliotikokløften, hvor du kan stoppe og utforske kildene som er gjemt bort i klippene nedenfor veien. Dessuten kan du nyte utsikten over de vakre klippene. For de som liker å vandre, kan man parkere på klosterets store parkeringsplass og gå ned til en liten innsjø med palmeskog og en elv i nærheten. Tilbake på veien til Plakia snur du etter landsbyen Lefkoyeia mot Sandy Beach - en vakker strand uten noen bygninger, men med vann og og mye tamarisk, og god plass til å parkere for natten. Deretter kan du besøke Plakia, som er et område med flotte strender og alle fasiliteter - inkludert Camping Apollonia.

Fortsetter du vestover, finner du landsbyen Rodakino hvor du kan ta til venstre for å finne stranden Korakas. Det er også verdt å besøke den lille festningen Frankocastello, kjent for sine spøkende kavalerister. Du vil ankomme havnen til landsbyen Hora Sfakion.

På dette punktet blir kystveien avbrutt av De hvite fjellene som stuper ned mot havet. Herfra kan du nyte ferjeturen til Sougia, som er et lite sted med en flott strand, ideelt for en overnatting. Det er to mulige gåturer fra Sougia: Den ene er fra havnen til den gamle, isolerte byen Lissou (omtrent en times gange) med kilder og en god badestrand. Den andre er nedstigningen til Samariaravinen. Du kan ta en taxi fra Sougia til selve åpningen av juvet i Omaloufjellene. Deretter er turen på 17 km (ca. 5 timer) etterfulgt av en båttur tilbake til Sougia.

Lenger vest på reisen kommer du til Paleohora – det lengst punktet vest i Sør, med mange strender og turistfasiliteter - inkludert en utendørs kino! Det er også to campingplasser der: Camping Paleochora i øst og Camping Grammeno i vest.

I det sørvestlige hjørnet av øya ligger Elafonissos med noen av de beste strendene på Kreta. Til tross for å ligge geografisk nær Paleochora, er den eneste realistiske måten å komme dit på å dra tilbake til Vora, hvor det er to campingplasser i den østre delen av byen Kissamos: Camping Nopigia og Camping Mithimna. Du trenger kanskje på dette tidspunkt å hamstre mat siden Elafonissos ikke har noen butikker bortsett fra to små minimarkeder. Elafonissos har utrolig turkisfarget vann, akkurat som et tropisk paradis. Det er gratis parkeringsplass på stranden, og overnatting er tillatt. Og siden det er så få mennesker etter at turistbåtene legger fra kl. 17:00, er det meget idyllisk der!

Det siste stedet å besøke på denne reiseruten er Hania – den nest største byen, men også det administrative sentrum på Kreta. Dette er den mest interessante byen på Kreta, og å vandre rundt i den gamle bydelen er fantastisk, spesielt den venetianske havnen med sine restaurerte herskapshus og Sjøfartsmuseet. Mot vest ligger «Camping Hania» i Aghioi Apostoli (som er ca. 6 km unna). Det er parkering på Souda mot øst.

Vi håper at denne oversikten over reiseruter vil gi deg en følelse av hva som kan sees og nytes på Kreta i en bobil.

GALLERI