Camper Greece Tour Plan 1

 

TURPLAN 2

Klassiske Hellas

Nea Epidaurus- Palio Epidaurus- Olympia (doriske Apollon Epikourions-templet ved Vassae) - Nafpaktos -  Galaxidi - Delfi - Meteora


Hellas er mer enn øyer, sol og strender. Også det greske fastlandet har mye å by på for den eventyrlystne turist – flotte fjellformasjoner, en unik historie og arkeologi, og muligheten til å møte det «virkelige» Hellas.

Fristende rundtur
En fin rundtur på et par ukers tid kan du få fra Athen til halvøya Peloponnes og over til fastlandet nord for Korintsundet. Etter avreise fra Athen kan du gjerne følge den gamle kystveien til Epidauros fra stedet med bomstasjonen, fremfor å velge motorveien videre. Underveis vil du kanskje ta en pause for å tilberede gresk pasta med blåskjell, eller hva med en saftig porsjon garidomakaronada – pasta & reker? Garides er det greske ordet for reker, mens makaronia som du kanskje allerede har gjettet betyr makaroni, eller pasta. En slik middag tilberedt i bobilen vil koste rundt 8 euro eller 16 kroner for to personer, og i Neraki i Loutropyrgou får du ferske blåskjell for rundt 2,5 euro pr. kg, og et variert utvalg av muslinger. For å komme dit kjører du inn på motorveien ved Kinetta (uten å betale bompenger), og tar avkjørselen til Epidaurus litt etter passeringen av Loutraki. Videre kan du følge veien til den forbløff ende Korintkanalen, en gigantisk grøft kuttet gjennom fjellet. Ta deg tid til å betrakte det hele ovenifra, før du kjører ned til Isthmia og broforbindelsen til vestsiden.

Utsikt – og svinger
Veien videre sørover til Nea Epidaurus (Nye Epidaurus) er ganske god, med flotte utkikkspunkter men også mange svinger. Men det er også to campingplasser å velge mellom i New Epidaurus, begge nær hovedveien men på sjøsiden av denne: New Epidaurus (tlf. 27530 31296) og Diamandis (tlf. 27530 31181 eller 6977748897). Begge disse plassene har fasiliteter som el-tilknytning, toaletter, dusj, restaurant, mini-marked og svømmebasseng. For bobil med to personer er døgnprisen på New Epidaurus-plassen fra september til mai 17 euro eller 136 kroner, stigende til 23 euro i juli og august, pluss 4 euro i døgnet for el-tilknytning. Diamandis er åpen fra 15. mai til 15. september, med døgnpris 17 euro for bobil og to voksne også her, pluss 3 euro for barn over 3 år.

Imponerende teater
Nabobyen Palio Epidaurus (Gamle Epidaurus) er bare 7 km unna, og du vil snart finne seg selv fordypet i antikkens greske kultur, idet det berømte Epidaurus- teateret bare ligger ytterligere 7 km unna. Det ble oppført i det 4. århundre f. Kr., og er med sine 15 000 tilskuerplasser et av de best bevarte greske teatrene. En vakker, 300 meter lang gangvei bukter seg gjennom eldgamle olivenlunder til det imponerende anlegget. I antikken var Epidaurus et viktig knutepunkt i distriktet som kalles Argolidas, velkjent for sin skjønnhet og gode havn. Denne muliggjorde raske kommunikasjoner med folk fra Korint, Athen og Aegina. Gravkamre 3 km fra landsbyen minner om tidligere sivilisasjoner fra perioden 1900 til 1100 f. Kr. Det er fire campingplasser i området: Nicolas I (tlf. 27530 41218), Nicolas II (tlf. 27530 41425), samt Verdelis Beach (tlf. 27530 41425) og Bekas (tlf. 27530 412524), begge ved Gialasia Beach. Alle er åpne fra april til oktober.

Kosmopolitisk stemning
Stemningen i Palio Epidaurus er ellers svært så kosmopolitisk, med utallige kafeer, restauranter, og butikker med alle slags matvarer og ingredienser for de som selv vil prøve seg på det greske kjøkken. Vann kan du etterfylle på enhver bensinstasjon, eller i de tallrike vannkildene som ellers befinner seg langs veiene. Etter besøket i Epidaurus kan du krysse Peloponnes fra øst til vest for å oppleve antikkens Olympia, og de flotte strendene ved Kouroutas og Kalogrias. Ta gjerne veien gjennom Nafplion og Milos, og glem ikke å kjøpe inn lokalt brød, oliven og hjemmelaget xilopitas – liten, fersk pasta. Fortsett videre opp til Achladokambos, kjent for sine mange svinger. Deretter følger den smale men idylliske veien gjennom Tripolis, Megalopolis, Karitaina og Andritsena. Men glem ikke å avsette tid til en 13 km avstikker til det praktfulle, doriske Apollon Epikourions-templet ved Vassae. Det ligger i 1130 meters høyde, og ble tegnet av den greske arkitekten Iktinos. Han levde i Athen på 400-tallet f. Kr., og hans mest kjente verk er Parthenon på Akropolis, påbegynt i 447 f. Kr.

Magneten Olympia
Vestkysten av Peloponnes i området rundt Olympia er full av historie. Olympia var allerede et hellig valfartssted i det 9. århundre f. Kr., og i det 5. århundre f. Kr. var byens popularitet og tiltrekning så sterk at den virket som en magnet på samtidens største politikere, filosofer og kunstnere. Selv etter at den romerske keiser Theodosios i år 393 f. Kr, beordret alle greske templer og hellige steder stengt, riktignok uten nærmere spesifikasjon av hvilke, beholdt Olympia sin store popularitet. Men i det 9. århundre e. Kr. ble området begravet av et kraftig jordras og forlatt, for å bli gjenoppdaget i 1766 av Richard Chandler. Under besøket i Olympia kan du velge den ene av de tre campingplassene i nabolaget. Disse er Alpheos (den eneste som er åpen fra mai til slutten av september, tlf. 26240 22951), Diana (tlf. 26240 22314) og Olympia (tlf. 26240 22745).

Strendene lokker
Før du forlater Peloponnes er det en god idé å kjøre innom de fine strendene mellom Pyrgos og Kyllini – ikke minst er strendene ved Kouroutas og Kalogria vel verd en avstikker. Det er fire campingplasser i området: Camping Kouroutsos (tlf. 26220 22901), The Municipal Camp Site (tlf. 26220 24481), Palouki (tlf. 26220 242942) Camping Paradise (tlf. 26220 28840). Det kan også anbefales å ta en fot- eller sykkeltur i Strofilias-skogen, som dekker hele området rundt Kalogrias. Vær oppmerksom på hvilken sti du følger, så du ikke går deg bort.

Tilbake til fastlandet
OOverfarten fra Peloponnes tilbake til fastlands-Hellas kan skje enten over den nye Rio-Antirrion-broen (avgift 12,90 euro), eller med de små bilfergene som er langsommere men billigere – 11 euro for bobil og to personer. Din neste stopp bør uansett være historiske Nafpaktos, 11 km fra Antirrion. Det var i 1571 farvannet ved Nafpaktos var åsted for et av historiens viktigste sjøslag. Her ble det ottomanske keiserrikets flåte ødelagt av allierte europeiske sjøstridskrefter, som dermed senket trusselen mot Europa. Unn deg noe å drikke i iden idylliske havnen, og gå opp til festningen i høydedraget bakenfor for å nyte den strålende panoramautsikten over hele byen og havet omkring.

Galaxidis fristelser
På din ferd videre til oraklet i Delfi er det vel verd å ta en aldri så liten stopp i Galaxidi, hvor de mange spisestedene er viden kjent for sin ferske fisk og annen sjømat, så vel som ulike varianter av grillet souvlakia (gresk kebab), høyt verdsatt oliven fra Amfissa og yoghurt basert på geitemelk. Her er også lokalproduserte viner, fruktsyltetøy, honning, landsbyristet brød og Tsipouro – en sterk, destillert sprit laget på must fra vinpresser på samme måte som grappa i Italia, med alkoholstyrke på rundt 45 %. Det er ingen campingplass i Galaxidi.

Til verdens navle
Delfi er byen du ikke kommer utenom. Fra begynnelsen var Delfi bare en av fl ere byer i Fokidas i det sentrale Hellas. Men etter hvert økte Delfis anseelse, inntil byen ble det mest hellige av alle sentre i antikken. Med det mest anerkjente av alle orakler ble Delfi kjent som Verdens navle, og var gjennom fl ere århundrer det åndelige senter for rådgivning. Et orakel er en person regnet som kilde til kloke råd eller profetiske meninger, en ufeilbarlig autoritet. Men også stedene som i den antikke verden fikk ry på seg for å kunne tilby visdom ble betegnet som «orakler», og et besøk til oraklet hvor Delfis vise men hadde sitt tilhold er for mange et høydepunkt på en rundtur på det greske fastlandet. Det var tilegnet guden Appolon – lysets, solens og sannhetens gud. Sin betydning beholdt Delfi frem til slutten av det fjerde århundre e. Kr., da keiser Theodosios I (347-395) ga ordre om at byen ikke lenger skulle være et hellig sted for orakler. I tillegg til selve oraklet er også museet ved verd et besøk, og skulle du ønske å overnatte i Delfi kan du velge den ene av de to campingplassene i nabolaget: Apollon (tlf. 22650 82762) og Delphi (tlf. 22560 82745).

Seks klostre i fjellene
På tilbakevei til Athen vil det være synd å ikke få med seg det nesten magiske synet av de seks klostrene som klynger seg til de spektakulære fjellklippene ved Meteora, nær Kalambaka. Fra Delfi er det 217 km til Meteora på veien gjennom Amfissa, Lamia, Karditsa og Trikala. Strekningen fra Lamia to Domokos bukter seg gjennom viltert fjellandskap, men videre til Kalambaka går det raskere unna. Det er en rekke campingplasser i Meteora, alle ved byen Kalambaka – som Camping Vrakos Kastraki (tlf. 24320 22293), Rizos International (tlf. 24320 22954), Kalambaka (tlf. 24320 22309), Meteora Garden (tlf. 24320 22727), Filoxenia (tlf. 24320 24466) og  Arsenis (tlf. 24320 23500 eller 24320 24250 www.arsenismeteora.gr).

 

REISEFAKTA

1. Total distanse: 1346 km
2. Drivstoff utgifter (målt med en Granduca Roller GT bobil med Fiat Ducato 2,3 liters motor): 270 euro for diesel, til gjennomsnittspris 1,45 euro pr. liter
3. Campingplass-avgifter: 120 – 150 euro (6 overnattinger på campingplasser, inkludert strøm).
4. Bompenger: 44 euro (Athens’ Attiki-Odos motorvei, og Rio-Antirrion-broen).

GALLERI