Camper Greece Tour Plan 1

 

ROUTE 2

Griekse cultuur, archeologische sites

Nieuw Epidaurus - Oud Epidaurus - Olympia (Tempel van Apollon Epikourion bij Vassae) - Nafpaktos - Galaxidi- Delphi - Meteora


Griekenland is niet alleen maar eilanden, zon en strand. Het Griekse binnenland heeft veel te bieden aan de avontuurlijk ingestelde toerist: fantastische bergen, een rijke historie en archeologie, en de kans om kennis te maken met het ‘echte’ Griekenland. Als je niet het hele eind wilt rijden of niet in het bezit bent van een eigen camper is het een aantrekkelijke optie om naar Athene te vliegen en daar een camper te huren. Dit bespaart reistijd en -kosten, waardoor je meer kunt genieten van wat Griekenland te bieden heeft. Griekenland is geografische gezien een vrij compact land, de afstanden zijn niet te groot en er is overal wel iets te zien. Als voorbeeld van hoeveel je kunt zien in relatief korte tijd onderstaand een reisschema voor een trip van Athene naar de Peloponesos, door het binnenland ten noorden van de Golf van Corinthe, met inbegrip van de meest interessante archeologische gebieden en bezienswaardigheden. Als u huurt haalt Camper Club u van het vliegveld in Athene en brengt u naar het dichtstbijzijnde servicecenter om uw camper op te halen. Dit is direct bij de nieuwe ringweg rond Athene, dus u kunt direct op weg naar Epidaurus.

Op naar Epidaurus

Even voor het punt waar de tolweg begint nemen we de oude kustweg naar Epidauros omdat we die avond spaghetti met mosselen willen eten. In Neraki in Loutropyrgou kan je verse mosselen kopen voor ca. € 2,50 per kilo en ook andere verschillende schelp- en schaaldieren. Om daar te komen neemt u de snelweg bij Kinetta (zonder tol te betalen) en verlaat deze in Epidaurus, iets voorbij Loutraki. Daarna kan je naar het kanaal van Corinthe gaan waar je een adembenemend uitzicht hebt. Het kanaal is een enorme sleuf dwars door de kale rots. Neem de tijd om dit van bovenaf te zien, daal vervolgens af naar Isthmia om de moderne brug onder water te bekijken die het varen van schepen in het kanaal mogelijk maakt.

De weg naar Nieuw Epidaurus is redelijk goed met prachtige uitzichten maar wel met veel bochten. Wie de voorkeur geeft aan een officiële camping heeft twee keuzemogelijkheden, beide dichtbij de hoofdweg en de zee. Palio (Oud) Eipaurus is slechts zeven kilometers verwijderd van hier en u zult zich hier wanen in de oude Griekse cultuur, het aloude theater van Epidaurus is maar 14 kilometer verder. Een prachtig 300 meter pad kronkelt door oude olijvenboomgaarden naar het oude theater.

In vroegere tijden was Epidaurus een belangrijk centrum in het gebied Argolidas dat bekend stond om haar schoonheid en haven die een snelle verbinding mogelijk maakte met bewoners van Corinthe, Athene en Aegina, maar ook de wijdere omgeving van Aegan. Sommige verdekte tombes, drie kilometer boven het dorp, vertonen nog sporen van beschaving uit Myceense tijden. Er zijn vier campings in de omgeving.

In Palia Epidaurus heerst een werelds sfeertje, met tientallen cafés en restaurants, winkels die verse ingrediënten verkopen voor wie zelf die het lokale voedsel willen proberen en willen kokkerellen. Natuurlijk mag een bezoek aan het eigenlijke Ancient Theatre niet ontbreken.

In een van de vele tavernes in Lygourion kan je het lokale vlees en de lokale kaas proberen. Na vertrek uit Epidaurus kunt u de Pelaponnesos van oost naar west doorkruisen om uiteindelijk aan te komen in het oude Olympia waar je kunt genieten van de prachtige stranden van Kouroutas en Kalogrias. U kunt de weg nemen door Nafplion en Milos, vergeet niet het lokale brood te kopen, olijven en huisgemaakte Xilopit, de smalle verse pasta, dan verder naar Achladokambosas, bekend om haar bochten. Hierna volgen Tripolis, Megalopolis, Karitaina en Andritsena.

Hier zijn de wegen smal dus kijk uit. Vanaf dit punt is het zeer de moeite waard om een kleine omweg te maken van zo’n 13 km om de tempel van Apollon Epikourion in Vassae te bezoeken. Deze temple is één van de meest belangrijke uit de oudheid en meest opvallend door haar afmeting. De tempel was door de Phygalianen aan Apollo opgedragen omdat zij een pestepidemie overleefden. De temple ligt op een hoogte van 1130 meter en is gebouwd in de tweede helft van de vijfde eeuw vóór Christus. De tempel is ontworpen door Iktinos, die ook het Parthenon bouwde. Dit prachtige monument van klassieke architectuur werd in 1986 voorgedragen voor de Wereld Monumenten Lijst van UNESCO. Delen van de decoraties van de tempel werden in 1814 weggenomen en kunnen in het nderd. In die tijd was het wegnemen van archeologische stukken een manier om een museum te vullen en het excuus daarbij was dat het ging om het behoud van overblijfselen....

De natuurlijke westkust van de Peloponnesos is vol van geschiedenis.

Al In de negende eeuw voor Christus was Olympia een heilige plaats waar enorme aantallen aanbidders van overal uit de oude wereld naar toe kwamen. Olympia’s reputatie strekte zich uit vanuit het oosten en Mesopotamië tot het westen en Zuid-Italie. Een van de meest belangrijke jaren in Olympia’s geschiedenis was in 776 v.C. toen de Spartaanse Lygourgos een deal sloot met koning Olidos Ifitou om een ‘Thanksgiving’ evenement te organiseren. Onderdeel van de deal was dat er gedurende dit evenement vrede zou zijn in geheel Griekenland.

In de vijfde eeuw voor Christus was de roem en faam van Olympia zo groot dat alle belangrijke politici en artiesten daar naartoe trokken. In de vierde eeuw v.C. werd al fors ingezet om faciliteiten te creëren en onderkomens te bouwen voor alle bezoekers en strijders. Echter, in 393 v.C. beval de Romeinse keizer Theodosis I dat alle Griekse tempels en heilige plaatsen zouden worden gesloten zonder daarbij aan te geven welke hij precies bedoelde. Maar Olympia bleef onverminderd populair, zelfs toen het werd getroffen door natuurrampen. Rond de negende eeuw na Christus was het gebied verlaten. Na verloop van tijd overspoelde regenwater en modderstromen de grond en de Kronos heuvel werd daardoor bedekt. Olympia werd pas herontdekt in 1766 door Richard Chandler. Voordat we de Peloponnesos verlaten gaan we u aan een bezoek brengen aan de stranden tussen Pyrgos en Kyllini. We raden de stranden van Kouroutsos en Kalogrias aan, die de reis dubbel en dwars waard zijn. In de omgeving zijn een viertal campings.

Vanaf de Peloponnesos kan het vasteland van Griekenland alleen worden bereikt over de nieuwe Rio-Antirrion brug (tol € 12,90) of met de kleine veerboten die goedkoper maar langzamer zijn, € 11,-- voor een camper incl. twee personen.

De volgende stop is het historische Nafpaktos, 11 km van Antirrion. In 1571 vond bij Nafpaktos een van de meest belangrijke zeeslagen in de Griekse geschiedenis plaats, toen de vloot van de Ottomanen werd verslagen door geallieerde Europese legers, daarmee hun de weg afsnijdend naar Europa.

Ga gezellig iets drinken in de pittoreske haven en wandel naar het nabijgelegen kasteel boven Nafpaktos en geniet van het uitzicht over de stand en de blauwe zee.

Ga lekker dineren met uitzicht over de verlichte stad en de haven. Onderweg naar Delphi is het de moeite waard om even te stoppen bij Galaxidi, dat een lange maritieme geschiedenis heeft. Er is geen camping in Galaxidi, maar u kunt uitstekend eten in the tavernes die bekend staan om hun verse vis en schelpdieren en verschillende gegrilde vleessoorten, en daarbij overheerlijke olijven uit Amfissa en geitenyoghurt om te proberen. Andere lokaleproducten zijn organische olie, wijnen, fruit, marmelades, honing, geroosterd brood en Tsipouro - bijna pure alcohol! Tot slot staat Galaxidi bekend om twee gebaksoorten: Amygdalou en Revani.

Delphi was een oude Griekse stad die bekend stond om het meest belangrijke orakel van de wereld. De stad was in de tijd van Homerus bekend als Python. In het begin was het alleen maar een van de steden in het oude Fokidas maar langzaamaan groeide haar reputatie en werd het ‘t meest heilige centrum in de oude wereld. Delphi behield haar faam tot het einde van de vierde eeuw voor Christus toen keizer Theodosios I de orakels opdracht gaf te stoppen.

Het oude gedeelte van Delphi en het museum moet u echt bezoeken, kosten € 9,--/p.p. In het museum staat het belangrijke standbeeld van Iniochos. Mocht je willen overnachten in Delphi, dan kunt je kiezen tussen twee campings, ook langs deze weg.

Het zou heel jammer zijn om terug te gaan naar Athene zonder de magische beelden van de zes kloosters, vastgeklampt aan de rotsen in Meteora, bij Kalambaka te zien. Het is maar 217 km tot Meteora op de weg door Amfissa, Lamia, Karditsa en Trikala. Het deel van de rit van Lamia tot Domokos is bochtig en bergachtig, maar vanaf daar gaat het snel naar Kalambaka (zonder tol).

Route
Totale afstand van deze route is 1346 km. Houd met het maken van de planning van de reis rekening met een max. gemiddelde van 60 km/uur. Houd ook rekening met de grote diversiteit in schrijfwijzen van de plaatsnamen.

Prijs Diesel gemiddelde prijs € 1,45/liter.
Tolwegen in deze route: € 44,00 incl.
Athene’s Attiki Odos en de Rio-Antorrion brug (€ 12,90).


Financieel
Betalen met Euro’s. Er zijn volop pinautomaten door het hele land.

Service
Gedurende de reis zult u geen gebrek krijgen aan water want overal langs de weg zijn waterpunten en u kunt ook altijd water bijtanken bij elke garage. Hier ook toilet en grijswatertank legen en anders naar de camping. Laat het nooit zo de natuur inlopen.

Campings
Kosten campings gemiddeld rond de € 20,00 (laagseizoen) en € 25,00(hoogseizoen). Strandcampings afhankelijk van de voorzieningen kunnen in hoogseizoen duurder zijn.

Epidaurus: Nieuw Epidaurus en Diamandis. Beide campings bieden naast de voorzieningen een restaurant, een mini-market en een zwembad.
Nieuw Epidaurus: Tarief camper incl. 2 pers € 17,00. Jul/aug € 23,00. Stroom € 4,00/dag.
De Diamandis camping is open van 15/5-15/9. Tarief: camper incl. 2 pers € 17,00 excl stroom.
Palio: vier campings in de omgeving: Nicolas I (tel: 27530 41218); Nicolas II) tel: 27530 41425); Verdelis Beach aan het Gialasi strand (tel: 27530 41425; Bekas aan het Gialasi strand (tel: 27530 412524). Alle zijn geopend van april tot oktober.
Kouroutsos: Camping Kouroutsos (tel: 26220 22901); de gemeentecamping (tel: 26220 24481); Palouki (tel: 26220 242942) en camping Paradise (tel: 26220 28840).
Meteora: veel campings, allemaal rond de stad Kalambaka.
Camping Vrakos Kastraki (tel: 24320 22293);
Rizos International (tel: 24320 22954; Kalambak (tel: 24320 22309; Meteora Garden (tel: 24320 22727), Filoxenia (Tel: 24320 24466) en Arsenis (Tel: 24320 23500).

GALERIJ